CHP’lilerin ‘nereden çıktı bu adam’ dediği Hasan Cengiz konuştu: Kılıçdaroğlu aday olduğu gece beni aradı

CHP'de herkesin 'nereden geldi bu kişi diye' sorduğu Hasan Cengiz 10Haber'e konuştu. Cengiz, Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklandığı gün teşekkür etmek için kendisini aradığını ilk defa söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun 26 Mayıs'ta danışman olarak atadığı Perinaz Mahpeyker Yaman'la da yakın arkadaş olan Hasan Cengiz CHP' yönetiminden farklı konuşarak "O zaman atadı, bütün danışmanlar iptal olunca, Perinaz Mahpeyker'in görevi de bitti' dedi.

Siyaset 3 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

CHP’de seçimden sonra sular bir türlü durulmuyor. Her gün başka bir gerçek, başka bir iddia ortaya çıkıyor. Son gelişme ise daha önce attığı tweetlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “kanı bozuk” diyen, tarikatları öven Perinaz Mahpeyker Yaman’ın 26 Mayıs’ta danışman olarak atanmasının ortaya çıkması oldu. Bunu Perinaz Mahpeyker Yaman kendi sosyal medya hesabından duyurdu.

Yaman’ın danışmanlığını duyurduğu paylaşım.

Bu iddiayı ilk olarak Veryansın TV’den Erdem Atay, Perinaz Mahpeyker Yaman’ın kendi attığı tweetlerden yola çıkarak yazdı. CHP Genel Başkanı Eren Erdem ise “Böyle bir isim ataması söz konusu değil. Bu nasıl gündem oldu bilmiyorum. Genel Merkezimizde Perinaz Mahpeyker diye bir genelgemiz yok. 4 Haziran’dan sonra danışman kadrosu sıfırdan kuruldu. Bu isimli bir danışman yok” dedi. Ancak Eren Erdem açıklamasında 26 Mayıs’ta böyle bir atama olup, olmadığı konusuna girmedi.

Olayın sosyal medyada geniş yer bulması sonrası eski attığı tweetleri silen Perinaz Mahpeyker Yaman dün ise attığı twitte CHP’de Kadın ve Aile Politikaları’ndan sorumlu danışman olarak atandığını gösteren paylaşımı kendisinin yapmadığını, yardımcısının yaptığını ifade etti.

Perinaz Mahpeyker Yaman’ın danışman olmasında etkili olan Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Hasan Cengiz olayı doğruladı. Hasan Cengiz “Biliyorsunuz Kılıçdaroğlu bütün danışmanlıklarını iptal etti. Perinaz Mahpeyker Yaman iptal ettiği süreçteki danışman. O zaman atadı, bütün danışmanlar iptal olunca, Perinaz Mahpeyker’in görevi de bitti” dedi.

Levent Gültekin’in geçen hafta dile getirdiği Hasan Cengiz, bu kez de Perinaz Mahpeyker olayında ortaya çıkmıştı.

Levent Gültekin seçim sürecinde Meral Akşener’e bir mail atıldığını, bu mailde, Meral Akşener’e Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklemesini, desteklemediğinde Hasan Cengiz’den aldığı 100 milyon doların açıklanacağını yazdığını söyledi. Hasan Cengiz bu iddiayı yalanlayarak Meral Akşener’e böyle bir para vermediğini söyledi. Bu maildeki iddiayı İYİ Parti tarafı da yalanladı.

CHP’de son süreçte ismi sıklıkla dile getirilen Hasan Cengiz kimdi, Kemal Kılıçdaroğlu üzerinde nasıl böyle bir etkisi vardı? Kendisiyle uzun bir sohbet yaptık sorularımıza açık açık cevap verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu ile yakın bir ilişkisi olduğunu belirten Hasan Cengiz kendisini Nihal Atsız çizgisinde “Türkçü, Turancı ve Enver Paşacı” olarak tanımlıyor. Avrasya Yerel Yönetimler Birliği adı altında fikir ürettiklerini söyleyen Hasan Cengiz daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı şimdi ise Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini söyledi. CHP’li olmadığını da söyleyen Hasan Cengiz, parlamenter sisteme destek verdiklerini söyledi.

‘Aylık 35- 50 bin lira gelirim var’

Hasan Cengiz Erzurumlu. Kendi anlatımına göre Erzurum Atatürk Üniversitesi Turizm bölümünü bitiriyor. Uzun yıllar Orta Asya Türk cumhuriyetlerine gidiyor. Oralarda çalışma yapıyor. Hasan Cengiz isminin başındaki doktor ünvanını da Kırgızistan Cusup Balasagun Üniversitesi’nden alıyor. Cengiz, burada uluslararası ilişkiler alanında doktora yaptığını ifade etti.

Hasan Cengiz maddi durumuyla ilgili de “Benim birçok şirkette resmi danışmanlık görevlerim oldu. Aynı zamanda ben emekliyim aylık gelirim de 35-50 bin arasında değişiyor. Kimseye muhtaç değilim” dedi. Danışmanlık hizmeti verdiği şirketlerin Türk cumhuriyetleri ile iş yapan şirketler olduğunu da sözlerine ekledi.

Hasan Cengiz, NATO’ya karşı olduğunu, Atlantik sisteminin Türkiye için tehlike olduğunu belirterek Avrasya Yerel Yönetimler Birliği’nin kamu diplomasisi yaptığını kendisinin de fikir ürettiğini ifade etti.

Adı 2016 yılında duyulmaya başlandı

Hasan Cengiz’in adı ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Putin’e yakın olduğu iddia edilen Aleksandr Dugin’le olan yakınlığı nedeniyle 2016 yılında duyulmaya başladı.

Bu süreçte Erdoğan’ı desteklediğini her yerde söyleyen Hasan Cengiz 2018 yılında Şam’a da bir ziyaret gerçekleştirdi ve burada çeşitli temaslarda bulundu.

Hasan Cengiz’in başında olduğu Avrasya Yerel Yönetimler Birliği’nin çalışmalarına dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de destek verdiği Ankara kulislerinde dile getirilmişti.

Kılıçdaroğlu ile 2017 yılında tanışıyor

Hasan Cengiz’in bu kadar ünlenmesine neden olan Kemal Kılıçdaroğlu ile tanışıklığı ise 2017 yılına dayanıyor.

2017 yılında kendi düzenlediği iftar yemeğine Kemal Kılıçdaroğlu’nun da geldiğini, muhafazakar kesimden destek alması için CHP’nin geçmişte yaptığı yanlışları unutturması için başörtülü milletvekili çıkarmaları gerektiğini ilettiğini belirterek “2017’de iftar yemeğime davet ettim, Kemal Kılıçdaroğlu davete icap etti. Davette Nuray Çepni de vardı. Mesela ‘Nuray Hanım milletvekili adayı olsa Meclis’e alır mısınız’ dedim. 28. Sırada İstanbul 1. Bölge’de milletvekili adayı oldu. Ama seçilemedi. Başörtüsü ile ilgili fikirlerde bulundum” diye konuştu.

Nuray Çepni daha önce AK Parti saflarında siyaset yapıyordu. Hasan Cengiz’in Kemal Kılıçdaroğlu ile tanıştırması sonrası 2017 yılında varoşlardan sorumlu genel başkan danışmanı olarak atandı.

Cengiz: Kılıçdaroğlu beni adaylığı açıklandığı gün aradı

Tayyip Erdoğan’ı hala “çok sevdiğini”, FETÖ ve terör örgütleriyle mücadelesine destek verdiğini ancak başkanlık sistemini ve ekonomi yönetimini desteklemediğini söyleyen Hasan Cengiz bu nedenlerden dolayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için 81 ilde çalışma yaptıklarını söyledi.

Hasan Cengiz’le yaptığımız sohbette önemli bir itirafta da bulunuyor. 6 Mart’ta Kemal Kılıçdaroğlu’nun Milllet İttifakı’nın adayı olarak açıklandığı akşam Kemal Kılıçdaroğlu’nun tebrik etmek için kendisini aradığını söylüyor. Hasan Cengiz o görüşmeyi şöyle anlattı:

“Evet Kemal Bey o akşam beni aradı. Çünkü çok çalışma yaptık. 81 ilde Kemal bey için çalışma yaptık. Parlamenter, demokratik sistem için çalışma yaptık. O da bunların birçoğuna katıldı. Bunları görünce Kemal Kılıçdaroğlu da teşekkür etmek için aradı. Kendisine manevi destek verenlere teşekkür etti. Sadece ben değilim ki belki yüzlerce kişiyi aramıştır.”

‘İstihbaratçıları da tanıyorum’

İstihbaratçılarla yakın olduğu iddia edilen Hasan Cengiz “İstihbaratçılarla arkadaş mısınız” sorusuna, “Ben Afrika’da yaşamıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşıyorum. Benim geniş bir çevrem var. Benin güvenlik bürokrasisinden birçok arkadaşım var. Normal bürokrasiden arkadaşlarım var. Bunlar doğal şeyler değil mi? İstihbaratçıları da tanıyorum. Niye tanımayayım. Bunlar da devletimizin görevlileri. Tanımak suç mu, onların sosyal hayatları yok mu” diye yanıt verdi.

‘Seçim günü Rusya-Ukrayna savaşının sıfır noktasındaydım’

Hasan Cengiz konuşmamızda ilginç bir bilgi de verdi: “Seçim günü Rusya Ukrayna savaşının sıfır noktasındaydım. O yüzden oy kullanmak için Türkiye’ye dönemedim. Ben seçim günü Mariupol’daydım. Ama bütün ailem CHP’ye verdi oyunu” dedi.

“Ukrayna’da ne işiniz vardı diye sorduğumuz Hasan Cengiz şöyle yanıt verdi:

“Ben fikir üreten bir insanım. Ben nerede savaş varsa oradayım. Mesela Sudan’a da gittim. El Beşir’le görüştüm. Ertesi gün darbe oldu. 15 gün orada kalmak zorunda kaldım. Türkiye’de 14-15 Temmuz’da Dugin benim misafirimdi. Yani ben fikir üretiyorum. Ukrayna’daki savaşı da neo nazilerle Rusya’nın mücadelesi olarak görüyorum. NATO’nun genişlemesine karşıyım. Rusya’yı işgalci olarak görmüyorum. Orada verdiği savaşı onaylıyorum.”

‘CHP’deki değişimciler yapıyor’

“Kemal Kılıçdaroğlu’nun sizinle yakın olmasının nedeni istihbaratçılarla yakın bir ilişki de olmanızdan kaynaklandığı iddia ediliyor, bu doğru mu” sorusuna Hasan Cengiz
“Operasyon orada başlıyor. Bu şekilde beni Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanına devlet veya Külliye göndermiş imajı veriyorlar. Bunu niye yapıyorlar? Çünkü önümüzdeki günlerde CHP kongre var. Delegeleri etkilemek için böyle bir propaganda yapıyorlar. Bunu yapanlar da değişim ekibi. Bu değişim ve dönüşüm ekibi yeniçeri ayaklanması başlattılar. Kemal Bey’i yıpratmak için de beni hedef alıyorlar. Ancak beni kimse yönlendiremez, ben hiçbir kalıba girecek karakter değilim” diyerek yanıt verdi.

Perinaz Mahpeyker Yaman’ın Kılıçdaroğlu’na ‘kanı bozuk’ dediği tweet.

‘Perinaz Mahpeyker Yaman çocuk gelin oldu’

Perinaz Mahpeyker Yaman da Hasan Cengiz’in anlatımına göre kendilerinin yaptıkları bir etkinliklerinin birinde Kemal Kılıçdaroğlu ile tanışıyor.

Hasan Cengiz Perinaz Mahpeyker Yaman’ın hayatını da anlattı:

“Perinaz Mahpeyker Yaman 13-14 yaşında kendisinden 20 yaş büyük birisiyle çocuk gelin dediğimiz şekilde evlendiriliyor. Evlendiği kişi daha sonra Perinaz Mahpeyker Yaman’a şiddet uygulamaya başlıyor. 19 yaşına geldiğinde bu kişiden 3 çocuğu olmuş. Bu şiddet uygulayan adamdan daha sonra boşanmış. 1-2 yıl sonra aile yine bunu evlendiriyor. İkinci evlendiği adamdan da 3 çocuğu oluyor. Bu kişiyle de anlaşamayarak belli bir süre sonra boşanıyor. Bu kadın kendini geliştire geliştire gelmiş. 13 yaşına kadar Kürtçe’den başka bir dil bilmiyor. Kendi gayretleriyle okumuş, daha sonra iş kurmuşlar işte de başarılı olmuşlar. Elektrik altyapı işine girmiş. 20 yılda da ticarette bir noktaya gelmiş bir hanımefendi. Bizim tanışıklığımız Avrasya Yerel Yönetimler Birliği’nin Keçiören Şubesi’nin açılışında oldu. Orada tanıştık. Seçim döneminde de kendisi beni aradı. ‘Ben bu dönem CHP’ye destek vermek istiyorum, aile olarak böyle karar verdik. Kemal Kılıçdaroğlu’nu samimi buluyorum’ dedi. Ben bunu bizim yaptığımız bir programa davet ettim orada Kemal Kılıçdaroğlu ile tanıştılar. Perinaz Mahpeyker Yaman’ı sadece ben tanımıyorum. Bülent Kuşoğlu da tanıyor.”

Yaman’ın medreseleri öven paylaşımı CHP tabanında büyük tepki yarattı.

‘CHP oy almak için davet etti’

Perinaz Mahpeyker Yaman’ın geçmiş yıllarda attığı tweetlerle ilgili olarak Hasan Cengiz, “Şu anda bu kadına CHP tabanı sosyal linç yapıyor. O dönem attığı tweetlere de baktığımız Ak Parti ile siyaset yapıyordu. Ak Partili olduğu ve o dönem tweetleri attığı dönemde de çözüm süreci vardı. o dönem ki devlet politikasına uygun söylemler yapmış. Bir de Ak Parti’nin oy aldığı kitle belli. Muhafazakarlardan oy alıyor. O bölgenin de kendi dinamikleri var. İsmailağa gibi cemaatler önemlidir orada. Onları destekleyen paylaşımlar yapmış. Şimdiki konjektür de böyle oluşmuş. CHP bu hanımefendiyi oy almak için davet etti. Çünkü bunlar geniş bir aile, blok oyları var” dedi.

CHP'de danışman krizi büyüyorCHP’de danışman krizi büyüyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.